Slovenska šola za tujce je lahko velik stres za otroka

Veliko ljudi se danes seli po državah, tako z otroci ali pa sami, sigurno je večji problem, če imate že otroke, kajti šola je ključnega pomena za rast in razvoj otroka in slej ko prej morate poskrbeti, da otroka vpišete v šolo, kjer boste živeli.

Nekako se nam zdi normalno, če slovenska družina zapusti slovenijo, da bodo potem otroci obiskovali šolo tam, kjer bojo živeli in se učili njihovega jezika. Pri nas pa se nam zdi čudno, da je naša slovenska šola izbira za te starše, da vpišejo svojega otroka. Imamo občutek, kot da ne spada k nam, sprašujemo se, kaj delajo tukaj, kot da imamo v mislih, da bo ta otrok nazadoval, pa temu ni tako.

Poznam eno lepo rusko družinico, ki so se preselili v slovenijo in so se odločili, da bodo sedaj živeli tukaj. Tako je šola v katero so starši vpisali svojo hčerko bila slovenska. Marsi katera mama se je spraševala, kaj oni delajo tukaj, kot češ, da to ni mesto za njih, da oni potrebujejo več, da deklica potrebuje tujo šolo in tako naprej. Meni pa je bilo prav prisrčno videti, kako so oni imeli željo, da se povežejo z nami, da z nami začnejo odkrivati naše običaje, slovenska šola je mogoče bila šok za deklico, vendar je bila še majhna in imela je čas, da se nauči, njena mama, jo je vsak dan učila slovenskih besed, radi so se družili z nami, radi so se sprehajali in spoznavali kraj in običaje.

Deklica sedaj po enem letu zna slovensko, je simpatična, šola ji je pri srcu, spoznala je prijatelje in sedaj se lahko z njimi dobiva v svojem kraju in se z njimi pogovarja. Kako pa bi ji bilo, če bi obiskovala tujo šolo in slovensko ne bi znala? Jaz zagovarjam, da je bila slovenska šola prava odločitev za prihodnost, ki so si jo izbrali.