Špela Novak - Arboretum

Špela Novak – Arboretum Volčji Potok

Špela si je prijazno vzela čas po službi, da smo poklepetali o njenem delu. Že od otroštva je tesno povezana z Arboretumom, največjim urejenim parkom v Sloveniji. Dela v prodajalni vstopnic in je prvi nasmejani obraz, ki ga srečamo, ko se odpravimo v čarobni svet rožic in gozdov. Njena prepletenost z življenjem v Arboretumu je neusahljiv vir zanimivih anekdot in dobra podlaga za razmišljanje o stanju in prihodnosti turizma v Kamniku. Nadaljujemo serijo intervjujev s Kamničani, ki so povezani s turističnim, kulturnim ali športnim življenjem v mestu.

Od kje prihajaš in kje živiš?

Živim v Volčjem Potoku, nasproti Arboretuma.

S čim se ukvarjaš?

V Arboretumu delam že pet, šest let. Začela sem že v gimnaziji, med poletnimi počitnicami, potem sem postopoma prešla na vlak, ga vozila. Zdaj pa delam na vhodu in sprejemam obiskovalce.

Z Arboretumom sem povezana že vse življenje, saj je moja babica delala kot vrtnarka v parku, tako sem potem tudi sama prišla zraven. Ko smo bili majhni, je bil Arboretum moje igrišče. Po eni strani je dobro, ker imam službo pred nosom, po drugi strani pa težko pozabim nanjo. Ko sem doma in ne delam, pogosto gledam ven in se sprašujem, ali je veliko ljudi in ali bo šlo. Včasih, ko je bila le ena velika razstava tulipanov, je bil to najpomembnejši dogodek. Ljudje so parkirali že v Radomljah, da so lahko prišli do parka. Urejen je bil enosmerni promet, bila je izjemna gneča. Zdaj je več dogodkov, ki so razporejeni čez celo leto.

spela novak2

Se je v Arboretumu zgodilo kaj zanimivega?

Ne dolgo nazaj, na deževen dan, sta prišla turista in iskala vzpenjačo. Mislila sta, da sta prišla na Veliko planino. Pa nista bila prva taka. To spet ni tako blizu, ampak nekdo ju je prepričal, da naj bi bilo tukaj neko jezero in nad jezerom naj bi vozila vzpenjača, poleg tega pa naj bi bila še ena zelo znana jama.

Naključni mladenič je pred časom prišel in spraševal, kateri je najbolj romantični del parka. Nato je pri nas pustil kuverto z navodili za svojo punco, ki je kasneje prišla za njim. V parku jo je želel zaprositi in mislim, da je rekla ja.

Pred kratkim je prišel mlad fant in rekel, da njegova punca praznuje rojstni dan in bi jo rad presenetil. Ravno koncert je bil v parku, Simfonija ljubezni, ker je bil dan vrtnic. Predelal je starega ponija, ga prebarval, napisal gor njeno ime in ga pripeljal že zjutraj. Mi smo ga pospravili in ko sta popoldne prišla skupaj s punco, ji ga je podaril. Fantje se kar potrudijo.

Kaj bi si želela v Kamniku?

Kot turistično mesto moramo biti turistom prijazno. Pomembno se mi zdi, da so vsaj osnovne informacije prevedene v najbolj razširjene jezike.

Dva Italijana sta bila ravno tukaj in spraševala glede koncertov, ki jih občasno organiziramo v Arboretumu. V zadnjih letih so postali precej prepoznavni in dobro obiskani. Mislim, da je smiselno še naprej delati na tem. Mogoče bi bilo zanimivo nekakšno festivalsko poletje v Arboretumu, vendar je to precej zahteven projekt, ki je odvisen tudi od vremena. Ljudje si želijo takšne dogodke, predvsem poleti. Še en tak zanimiv dogodek bi bil umetniški sejem po zgledu Artisha ali Art Marketa v Ljubljani.

Tvoja najljubša stvar v Kamniku?

Zanimivo se mi zdi staro mestno jedro, vse je na majhni površini in je zelo slikovito. Na koncu Šutne je Maistrova hiša, takoj zraven grad Zaprice, Mali grad… Lahko si sposodiš kolo in greš na izlet po občini, prav tako imajo domačini in obiskovalci možnost vožnje s Kamnik busom.
Velika planina je edinstvena, a se mi zdi, da to težje prepoznamo, ker nam je tako blizu, vsekakor pa je čudovita izletniška točka za turiste.
Kar se tiče festivalskega dogajanja pa menim, da si avgusta brez Kamfesta praktično ne predstavljamo več. V mesto prinaša prav posebno energijo, ki jo poleg domačinov zagotovo začutijo tudi turisti.

spela novak